| Multiple-Choice Questions: Acid base and salt |
| 1. The word acid comes from the Latin word ‘ acere ‘ which means |
| a) Sweet |
| b) Salty |
| c) Neutral |
| d) Sour |
| 2. Substances which are bitter in taste, feel soapy on touching are known as |
| a) Acids |
| b) Bases |
| c) Indicators |
| d) Neutral solution |
| 3. Special type of substances used to test whether a substance is acidic/basic are known as |
| a) Indicators |
| b) Acids |
| c) Bases |
| d) Salt |
| 4. Some naturally occurring indicators are |
| (a). Turmeric |
| (b) Litmus |
| ©. China rose |
| (d). All the above |
| 5.The most commonly used natural indicator’ Litmus’ is extracted from |
| (a).Lichens |
| (b). Turmeric |
| ©. Indicators |
| (d). China rose |
| 6. Litmus is available in the form of |
| (a). Litmus paper |
| (b) Lichens |
| © Indicator |
| (d). China rose |
| 7. Neutral solutions which do not change the colour of either red/blue litmus are known as |
| (a).Neutral solutions |
| (b) Acid solutions |
| ©. Basic solutions |
| (d). Neither acidic nor basic |
| 8. Acetic acid is found in |
| (a).Curd |
| (b). Spinach |
| © Citrus fruits |
| (d). Vinegar |
| 9. Formic acid is found in |
| a). Curd |
| (b). Spinach |
| ©. Ant’s sting |
| (d) Ascorbic acid |
| 10. Citric acid is found in |
| (a). Curd |
| (b). Citrus fruits |
| ©. Ascorbic acid |
| (d). Lime water |
| 11. Lactic acid is found in |
| (a). Curd |
| (b).Citrus fruits |
| ©.Gooseberry |
| (d)Lime |
| 12. Oxalic acid is found in |
| a) Spinach |
| b) Curd |
| c) Oranges |
| d) Unripe mangoes |
| 13. Ascorbic acid is found in |
| (a). Amla & Citrus fruits |
| (b) Curd |
| ©. Oranges & lemon |
| (d).Unripe mangoes |
| 14. Tartaric acid is found in |
| (a). Tamarind |
| (b) Grapes |
| © unripe mangoes |
| (d)All of the above |
| 15. Calcium hydroxide is found in |
| Calcium carbonate |
| Calcium chloride |
| Calcium |
| Lime water |
| 16. Ammonium hydroxide is found |
| (a).Window cleaner |
| (b).Detergents |
| (c) Soap |
| (d). Milk of magnesia |
| 17. Sodium hydroxide is found in |
| a) Soap |
| b) Window cleaner |
| c) Calcium hydroxide |
| d) Sodium |
| 18. Potassium hydroxide is found in |
| (a). Soap |
| (b). Window cleaner |
| © Potassium |
| (d)Potassium chlorate |
| 19. Magnesium hydroxide is found in |
| (a). Milk of magnesia |
| (b).Magnesium chloride |
| (c) Magnesium ribbon |
| (d) Magnesium hydroxide |
| 20.Which of the following salts is basic in nature? |
| (a) NH4NO3 |
| (b) Na2CO3 |
| (c) Na2SO4 |
| (d) NaCl |
| Answer |
| 1. D 2 b 3. A 4. D 5. A 6. A 7. A 8. d |
| 9. C 10. b 11. A 12. A 13. A 14. D 15. d 16. A |
| 17. A 18. A 19.a 20 B |
Wednesday, July 18, 2012
CBSE ADDA: Chemistry:MCQ:Acid base and salt: For Olympiads
Labels:
10th Chemisty Term -I,
7th Chemistry
Subscribe to:
Post Comments (Atom)




1 comment:
Wonderful information shared about chemistry questions.Chemistry contributes high in scoring the numbers in science subject.
icse 2011 board papers
Post a Comment